Pages

30/05/2012

Vaniljavohvelit



Voisiko sateista ja koleaa viikonloppua ilahduttaa jokin muu paremmin kuin nämä rapeat ja lämpöiset vaniljavohvelit! Tarjoa kahvipöydässä tai lastenkutsuilla, tai miksei vaikka valmistujaisissa. Vohveleista saa kauniita sydämenmuotoisia annospaloja valmiiksi valmistujaisten noutopöytään

Nämä ihanat vaniljaiset vohvelit syntyvät helposti.

Vohvelitaikinaan tarvitset:

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
0,5 dl voisulaa

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita maito, munat, jauhot ja suola. Lisää vaahdotettu vaniljakastike muun taikinan joukkoon. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula. Sitten vain vohveleita paistamaan!

Vohvelirautaan ei tarvitse lisätä erikseen rasvaa, koska sitä on taikinassa riittävästi. Päälle voit ripotella vielä vähän vaniljasokeria tai voit tarjota vohvelit näin kesäaikaan jäätelön ja tuoreiden mansikoiden kera.

27/05/2012

Omenakakkuset

Halusin testata saamaani leivontavuokaa, josta syntyy pieniä kukanmuotoisia kakkusia. Kukkia oli kuusi ja näistä aineksista syntyi niihin sopiva taikina:

100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 dl pieniä omenakuutioita
ripaus kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten taikinaan. Lopuksi kääntele omenakuutiot taikinaan. Annostele vuokiin ja paistaa 200-asteisessa uunissa noin viitisentoista minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa kakkuset tarjolle.

23/05/2012

Rakenna itse viljelylaatikko

  


Vielä ehdit rakentaa viljelylaatikon tämän kevään istutuksille. Kaikkein helpointa laatikko on rakentaa, jos sinulla on suhteita eurolavojen lähteille. Asetat vain kaksi eurolavan reunakehikkoa päällekkäin ja se on siinä. Minä en nyt saanut mistään kehikoita hankittua, joten mieheni askarteli minulle laatikon raaka-laudasta.

Vinkkinä, ainakin Lanternan K-Raudalla on ulkovarastolla sirkkeli, jolla saa laudat sahattua heti paikan päällä oikeaan mittaan. Sirkkelin käyttö omalla vastuulla. Tämän kokoiseen istutuslaatikkoon tarvitset 4 kpl 80 cm pitkiä lautoja ja 4 kpl 120 cm lautoja. Päätyihin tarvitset vielä kulmapalat, joihin laudat kiinnitetään, tai voit kasata laatikon kulmarautojen avulla. Tämän laatikon hinnaksi tuli 10 euroa. Ja koska laudat oli valmiiksi sahattuja, kehikon pystyttämiseen meni aikaa n. 15 minuuttia.

Viime vuotinen laatikkoni on matalampi ja halusin nyt tuplakorkeuden tähän, jotta voin laajentaa kasvatusta myös juuresten osalta. Tämän kokoinen laatikko vetää n. 6-7 kpl 55 litran puutarhamultasäkkiä.

Muistathan, että jos kasvatat laatikossa syötäviä kasveja, laudat eivät saa olla kemikaaleilla käsiteltyjä. Muuten pääset nauttimaan imeytyneitä myrkkyjä salaatin joukossa. Laudat voi öljytä esim. unikkoöljyllä.




Viljelylaatikon laudat ruuvattiin kiinni kulmapaloihin.     

20/05/2012

Suklaajuustokakku

Sain mieluisia vieraita ja päätin tarjota sen kunniaksi suklaajuustokakkua. Kakusta tuli todella suklaista ja täyttävää eli riittää isommallekin vierasjoukolle.

Pohja tehdään yhdestä rullasta Domino-keksejä ja 50g sulatettua voita. Keksit murskataan ja sekoitetaan voisulan joukkoon. Irtopohjavuoan pohja vuorataan leivinpaperilla ja muruseos painellaan tiiviisti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytteeseen tarvitset:
200g tummaa suklaata
200g tuorejuustoa, joko maustamatonta tai vaniljaa
3dl kermaa
1,25 dl sokeria
ripaus vanilliinisokeria
tilkka kahvia tai kaakaota
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi. Purista lehdet kuivaksi ja liuota ne joko kuuman kahvin tai kaakaon joukkoon. Vaahdota kerma. Suklaa sulatetaan ja sekoitetaan tuorejuuston kanssa. Seokseen lisätään sokerit ja liivateseos sekä kermavaahto. Kaada täyte murupohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa mielellään yön yli. Irrota kakku varovasti vuoasta ja koristele vaikkapa valkosuklaalastuilla tai pähkinöillä.

Kiitos vieraille mukavasta sunnuntaipäivästä ja kauniista kukista! Kakkutikkariasiaan palataan vielä...




17/05/2012

Koristele kevään juhlat silkkipalloilla


Keväällä juhlitaan! Kauniilla silkkipaperipalloilla ja viuhkoilla voit koristella ylioppislasjuhlat, häät, mitä vain!

Silkkipaperipallot voi ripustaa kattoon tai kiinnittää seinälle.

Silkkipapereita löytyy useissa eri väreissä, joten varmasti löytyy jokaiseen teemaan sopiva väritys. Kaiken lisäksi pallojen tekeminen on helppoa. Eikös jokainen meistä ole joskus päiväkodissa jo askarrellut haitaritaitoksia?


Viuhkoihin voi saada elävyyttä maalaamalla taiteltava kartonki tai paperi eri väreillä. Tässä kokeilin maalaamalla paperin toisen pään vaaleanpunaiseksi ja toisen vaaleankeltaiseksi. Tuloksena kaunis ja herkkä väriyhdistelmä.



Tässä paperipallojen taitteluohjeet:


1. Tarvitset 8 samankokoista silkkipaperiarkkia ( esim A4). Taittele ne kaikki yhdessä haitaritaitoksille.








2. Aseta haitari kasaan ja kiinnitä keskeltä rautalangalla tai narulla. Pyöristä reunat saksilla.








3. Nostele  paperikerrokset keskustaa kohti.












4. Kun kaikki kerrokset on nosteltu keskelle, kiristä vielä keskellä oleva kiinnitysnaru ja kukkamainen pallo on valmis.












14/05/2012

Valokuvauspäivä 15.5.2012




Huomenna 15.5. on mahdollisuus osallistua ensimmäiseen maailman valokuvauspäivään kuvaamalla omaa arkea tämän kyseisen päivän aikana. Tähän inspiroivaan projektiin voi osallistua kuka tahansa, missä päin maailmaa tahansa ja kuvista tehdään kokoelma, joka kuvaa ihmisten arkea tämän yhden päivän aikana. Suomalaista arkea kuvaavat otokset voi ladata osoitteessa http://fi.aday.org/about 15.-22. toukokuuta välisenä aikana. Linkistä löytyy myös lisätietoa projektsta. Kuvat tullaan arkistoimaan tuleville sukupolville ja kuvia voidaan käyttää näyttelyissä, ko. projektin uutisoinnissa ja tutkimuksissa.

Yksi päivä - miljoona näkemystä!

13/05/2012

Hummus


Tässä hummusohje, joka on ihan pettämätön. Teen hummuksen aina tällä samalla reseptillä ja menestys on taattu! Hummus sopii erinomaisesti grillatun ruuan seuraksi ja maistuu mainiolta vaikka paahdetun ruisleivän päällä. Kannattaa kokeilla!

1 tlk säilöttyjä kikherneitä
2 rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä
1/2 - 1 sitruunan mehu
iso loraus oliiviöljyä (3-4 rkl)
n. 1/2 dl vettä
1-2 tl juustokuminaa
mustapippuria
ripaus cayannepippuria

Päälle oliiviöljyä ja paprikajauhetta.

Soseuta kikherneet sauvasekoittimille. Lisää loput aineet ja soseuta tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahna lautaselle ja kaada päälle hieman oliiviöljyä ja koristele paprikajauheella.

10/05/2012

Neulegraffiti

Elokuussa Ruttopuiston puut saavat uudet vaatteet. 25.8 puisto koristellaan neulegraffiteilla. Nyt on aika varata oma puu ja alkaa suunnitella omaa graffitia. Varauksen jälkeen saat tarkemmat mitat puusta. Tekniikka on vapaa eli saat virkata tai kutoa. Mukana saa olla langan lisäksi muutakin materiaalia, mutta pitää ottaa huomioon, että graffitit ovat sään armoilla ripustuksen jälkeen. Neulegraffitit siis toteutetaan valmiiksi elokuun tapahtumaan mennessä ja ripustetaan tuona päivänä. Mikäli neulegraffiti puuhun tuntuu liian isolta projektilta, voi mukaan osallistua pienemmälläkin graffitilla. Lisätietoa tapahtumasta ja ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät täältä.

Ja tältä neulegraffitit voivat näyttää:

www.heivatutkudelmat.blogspot.com

www.lumivalkoinen.blogspot.com

www.korttihylly.blogspot.com

09/05/2012

Lisukkeita grilliherkkujen seuraksi


Tässä nopeita ja helppoja lisukkeita grillissä kypsyvien herkkujen kaveriksi. Nämä valmistuvat samaan aikaa, kun liha tirisee grillissä.

Avocado
Pilko avocako siivuiksi. Lisää paahdettuja pähkinöitä ja siemeniä. Pirskottele päälle sitruunamehua ja oliiviöljyä.

Tomaattia ja vuohenjuustoa

Kuutioi tomaatti ja vuohenjuusto. Kaada päälle oliiviöljyä ja balsamicoa. Ripottele päälle oreganoa ja mustapippuria.






 

05/05/2012

Cannellonit

Cannellonit ovat hyvä vaihtoehto lasagnelle, vaikkakin vaativat hieman enemmän vaivaa. Tätä ruokaa ei kannata tehdä kiireessä ja nälkäisenä. Cannellonien täyttäminen vie aikaa ja vaatii hieman sorminäppäryyttä.

Tarvitset vuoalliseen jauhelihatäytteisiä cannelloneja

250 g cannelloneja
400 g jauhelihaa
2 punasipulia
pari kynttä valkosipulia
1 porkkana raastettuna
pari chiliä
muutama lusikallinen salsaa

Kuorrutteeseen tulee

2 dl ruokakermaa
tölkki paseerattua tomaattia
100 g sinihomejuustoa
150 g juustoraastetta

Kuullota sipulit ja paista sen jälkeen jauheliha. Lisää pilkotut chilit ja porkkanaraaste sekä salsa. Hauduta hetki pannulla ja aloita sen jälkeen cannellonien täyttäminen. Koska täyte on kuumaa ja sormet palavat herkästi täyttämisoperaatiossa, nappasin cannellonista kiinni grillipihdeillä ja laitoin täytettä pienellä lusikalla. Cannellonin toinen pää kannattaa pitää kiinni vuoan pohjassa, jotta täyte ei karkaa. Kun kaikki on täytetty, pinnalle ripotellaan sinihomejuustomuru. Sitten päälle kaadetaan ruokakerma ja tomaattisose. Lopuksi kuorrutetaan juustoraasteella. Cannelloneja paistetaan uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia.

01/05/2012

Mehevä porkkanakakku

Olen sortunut muutamaan otteeseen tekemään porkkanakakun valmiista jauhoseoksesta, mutta tällä kertaa päätin tarttua raastimeen ja tehdä kakun kokonaan itse. Tavoitteena oli mehevä ja kanelinen kakku ja sellainen tällä ohjeella tulikin. Mehevyyden salaisuus piilee todella hienoksi raastetussa porkkanassa ja öljyssä. Öljynä voi käyttää melkein mitä tahansa leivontaan soveltuvaa öljyä eli vaikkapa rypsi-, auringonkukka-, avokado- tai oliiviöljyä. Makua antamaan laitoin pienen määrän voitakin.

Taikinaan tarvitset siis
3,5 dl porkkanaa hienoksi raastettuna
3 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
1 dl öljyä
50 g voita

Sokeri ja kananmunat vaahdotetaan. Joukkoon lisätään porkkanaraaste ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lopuksi taikinaan sekoitetaan sulatettu voi ja öljy. Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan, leivinpaperilla vuorattuun peltiin tai muffinivuokiin, riippuen millaisen porkkanakakun haluat. Mehevin lopputulos tulee rengasvuoassa. Paista rengasvuoassa olevaa kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Muffinsseja ja pellillä paistettavaa kakkua noin 200 asteessa 10-20 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä ennen kuorruttamista. Kuorrutteen suhteen on vaihtoehtona tehdä se erinäisin yhdistelmin voista, tomusokerista ja tuorejuustosta. Mielestäni raikkain vaihtoehto tälle kakulle oli laittaa pintaan sitruunatuorejuustoa. Jos käytät maustamatonta tuorejuustoa, niin lisää jokaista 100 g kohden 1 dl tomusokeria ja mausta vaikkapa vaniljalla tai sitruunalla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...