Pages

21/08/2011

Kudotaan villasukat!Syksyn ehdottomasti tärkein asuste ovat villasukat. Mikä sen ihanampaa kuin pitää jalassaan lämpöisiä itse kudottuja sukkia. Nyt puikot kilisemään, sinäkin osaat!

Aloita luomalla 48 silmukkaa. Jaa ne neljälle puikolle eli 12 kullekin. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta, joko 2 oikein 2 nurin tai 1 oikein 1 nurin. Mikäli haluat tehdä vain resorin joustinneuleella ja jatkaa varren kutomista sileällä neuleella, kavenna joka puikon alussa 1 silmukka aloittaessasi sileän neuleen. Jatka 44:llä silmukalla varren kutomista ja tee haluamasi mittainen varsi.

Kantapään kutominen aloitetaan tekemällä kantalappu. Kudo ensimmäisen ja neljännen puikon silmukat kaikki yhdelle puikolle. Kudo oikealla puolella patenttineuletta eli nosta silmukka, kudo seuraava oikein, nosta silmukka, kudo oikein jne. Nurjalla puolella kudo kaikki silmukat nurin. Jatka kantalapun kutomista, kunnes patenttineuleesta muodostuneita isoja silmukoita on 12 kerrosta.

Kantalapun jälkeen kudotaan kantapohja. Puikolla olevat silmukat jaetaan kolmeen osaan, joista keskimmäisistä muodostuu kantapohja ja reunimmaiset silmukat kavennetaan pois. Mikäli kantalapussasi on 22 silmukkaa, kudo ensin reunimmaiset 7 silmukkaa ja keskimmäisistä silmukoista 7. Kudo keskimmäisten silmukoiden viimeinen eli kahdeksas silmukka yhteen toisen reunan ensimmäisen silmukan kanssa. Reunalle jää 6 silmukkaa. Käännä työ ja jatka kutomista takaisin päin keskimmäisillä silmukoilla kutoen taas keskimmäisen viimeisen silmukan yhteen reunimmaisten silmukoiden ensimmäisen kanssa. Toisellekin reunalle jää 6 silmukkaa. Jatka kunnes kaikki reunoilla olevat silmukat on kavennettu. Nurjalla puolella silmukat kudotaan nurjalla, oikealla puolella voit jatkaa patenttineuletta tai kutoa pelkästään oikein. Mikäli kudoit koko varren joustinneuleella ja sinulla oli kantalapussa 24 silmukkaa, kaikkiin kolmeen osioon tuli 8 silmukkaa ja kavennus kestää siis yhden kerroksen pidempään.

Nyt muodostuneen kantapohjan jälkeen sukan kutominen jatkuu kiilakavennuksilla. Kantalapun reunoissa olevat silmukat (12 kappaletta) poimitaan puikolle ja kantapohjan silmukat jaetaan puoliksi, jolloin kutominen jatkuu jälleen suljettuna neuleena neljällä puikolla.


Kavenna kutoen kaksi silmukkaa yhteen aina ensimmäisen puikon lopussa ja neljännen puikon alussa eli siis niillä puikoilla, joilla on alussa 16 silmukkaa johtuen kantalapulta nostetuista ylimääräisistä silmukoista. Mikäli kudoit varren sileällä neuleella ja puikoilla oli 11 silmukkaa, jatka kavennuksia kunnes ensimmäisellä ja neljännelläkin puikolla on 11 silmukkaa. Jos kudoit varren joustinneuleella, kavenna kunnes ensimmäisellä ja neljännellä puikolla on 10 silmukkaa. Siirrä tällöin kavennusten jälkeen toiselta ja kolmannelta puikoilta yhdet silmukat, jolloin kaikilla on taas 11 silmukkaa.Sukkien suurin haaste eli kantapää on nyt selätetty. Loppu onkin sileän neuleen kutomista jalkaterää varten. Jatka kutomista niin kauan, kunnes sukka peittää pikkuvarpaan. Tämän jälkeen aloitetaan kärkikavennus. Voit kaventaa joko joka puikon lopussa kutoen kaksi silmukkaa yhteen tai vaihtoehtoisesti ensimmäisen puikon lopussa, toisen alussa, kolmannen lopussa ja neljännen alussa.

Lopuksi päättele vielä langat niin, että ne varmasti kestävät sukkien kovan kulutuksen ja pesun.

Lämmintä syksyä!
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...