Pages

23/08/2012

Virkattu vauvan peitto


Vauvan peitolle oli taas tilausta, sillä kummityttöni saa syksyllä pikkusiskon tai -veljen. Tein varmuuden vuoksi vihreän peiton, se kelvannee sekä tytölle että pojalle vaunun lämmikkeeksi.

Ohjeen muokkasin Novitan syksyn 2012 lehdestä. Lankana käytin taas kerran Novitan Miamia ja virkkuukoukkuna oli numero neljä. Peitosta tuli noin 60*60 cm kokoinen ja kokoa on helppo muunnella muuttamalla palojen lukumäärää. Tähän peittoon tuli 18 kokonaista palaa ja 4 puolikasta. Kuusikulmaisista paloista muodostuu kivoja kukkasia. Palojen virkkaaminen oli nopeaa ja helppoa puuhaa, päättelyyn ja kokoamiseen sai kulumaan vähän enemmän aikaa.

Kokonainen pala virkataan näin:

Luo 6 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne renkaaksi piilosilmukalla (laita koukku silmukan läpi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi). Virkkaa renkaaseen kolme ketjusilmukkaa, tee pylväs (lanka ensin koukulle, sitten koukku edellisen kerroksen läpi, poimi lanka koukulle ja vedä se edellisen kerroksen läpi, poimi lanka uudestaan ja vedä se kahden koukulla olevan silmukan läpi, ota lanka uudestaan koukulle ja vedä vielä kerran kahden koukulla olevan silmukan läpi). Tämän jälkeen virkkaa 2 ketjusilmukkaa ja taas 2 pylvästä. Toista vielä neljä kertaa eli kunnes renkaassa on kuusi kahden pylvään sarjaa, joiden välissä on aina kaksi ketjusilmukkaa. Sulje kerros piilosilmukalla.

Toisella kerroksella aloita virkkaamalla kolme ketjusilmukkaa ja tämän jälkeen vielä kolme pylvästä edellisen kerroksen kahden pylvään päälle niin, molempiin alakerroksiin tulee kaksi pylvästä. Tee väliin kolme ketjusilmukkaa ja taas neljä pylvästä. Jatka kerroksen loppuun ja sulje piilosilmukalla.

Kolmannella kerroksella aloita kolmella ketjusilmukalla ja tee viisi pylvästä, lisäykset tehdään ensimmäisen ja viimeiseen alakerroksen kohdalla. Väliin virkataan kolme ketjusilmukkaa ja jatketaan taas kuudella pylväällä, kunnes kerros päättyy.

Neljäs kerros alkaa kuten muutkin ja kokonaisuudessaan pylväitä virkataan seitsemän (lisäys tällä kertaa keskelle) ja ketjusilmukoita väliin neljä.

Viidennellä kerroksella pylväitä on kahdeksan (lisäys keskelle) ja ketjusilmukoita viisi. Katkaise lanka.

Puolikas pala virkataan näin:

Puolikas pala aloitetaan neljän ketjusilmukan renkaalla. Ensimmäinen kerros alkaa taas kolmella ketjusilmukalla ja yhdellä pylväällä, sitten väliin kaksi ketjusilmukkaa ja tämän jälkeen kaksi pylvästä. Pylvässarjoja tulee puolikkaaseen vain kolme.

Käännä työ ja jatka toisella kerroksella taas kolmella ketjusilmukalla, kolmella pylväällä, kolmella väliketjusilmukalla ja neljällä pylväällä kolmen sarjan verran.

Työ käännetään taas, virkataan alkuun kolme ketjusilmukkaa, viisi pylvästä, kolme väliketjusilmukkaa ja kuusi pylvästä kerroksen loppuun saakka.

Neljännella kerroksella ketjusilmukoita tehdäänkin alkuun viisi ja sen jälkeen 7 pylvästä, väliin neljä ketjusilmukkaa ja taas 7 pylvästä, kunnes ollaan taas työn reunassa. Tee neljännen kerroksen loppuun vielä kaksi ketjusilmukkaa ja yksi pylväs.

Viides kerros alkaa viidellä ketjusilmukalla ja kahdeksalla pylväällä. Pylväiden väliin tulee viisi ketjusilmukkaa. Viimeiseen sarjaan tulee yhdeksän pylvästä. Katkaise lanka.


Kun haluamasi määrä paloja on valmiina, höyrytä ne ja päättele aloitusketjun langat. Ompele palat toisiinsa. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...