28/10/2013
Tuunaa leipä pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä
Joskus vaan laiskottaa ja se on ihan ookoo. Ei aina tarvitse olla niin tehokas!
Ikeassa käydessäni mukaan tarttui heidän sekaleipä-jauhomix. Homma toimii niin, että jauhot ovat isossa purkissa, joukkoon lisätään vettä, purkki suljetaan ja purkkia ravistetaan voimakkaasti, jotta jauhot ja vesi sekoittuisi. Hyvä ajatus laiskalle leipojalle, mutta minulla ainakin jäi purkin pohjalle kasa jauhoja, jotka olivat täysin jumahtaneet pohjaan kiinni.
No mutta, tämä leipä itsessään on ehkä vähän tylsä, mutta kun joukkoon lisää pähkinöitä, rusinoita ja muita kuivattuja hedelmiä, niin leivästä tulikin aika herkkua! Seos vain kaadetaan vuokaan ja valmista tulee tunnin paistamisen jälkeen. Kannattaa kokeilla!
Maistuu muuten tosi hyvälle voimakkaan juuston kanssa.
Tunnisteet:
EAT,
helppo ohje,
Ikea,
leivonta,
pähkinät,
ruisleipä,
rusinat,
Tee itse leipä
21/10/2013
Taittele origamimekko
Papereita lähtee täältä varmasti kasoittain kotiin viemisiksi. :)
Lisää origami- ja paperiaskarteluohjeita löytyy alta:
Paperikukkia (kusudama)
Paperiveneitä
Paperitähtiä
Paperikissa
Silkkipaperi koristeita
22/09/2013
Moon cakes
Ei tullut voittoa lyhtykisassa, mutta juhlaan kuuluvia kuukakkusia on syöty mahan täydeltä.
Perinteiset moon caket ovat uunissa paistettuja lootus siemen tahnalla tai paputahnalla täytettyjä tuhteja kakkusia. Moderni versio kakusta on "snow skin" moon cake, jossa kakun kuori tehdään riisijauhoista ja sokerista, eikä kakkuja paisteta lainkaan. Täytteitä on vaikka mitä erilaisia, mutta eurooppalaiseen makuun ne voivat olla vähän erikoisia. Tästä syystä varioin nyt omanlaiset moon caket, koska lapset eivät halunneet syödä näitä kiinalaisia kakkuja.
Moon caket ovat täytteeltään todella tuhteja. Yleensä kakut jaetaan, koska yksi suupala riittää. Halusin jäljitellä samanlaista tunnelmaa, mutta muuttaa vähän makumaailmaa. Täytteen tein siis tuorejuustosta, kekseistä ja mangosta. Tein myös jäätelöllä täytettyjä kakkuja, ja ne taisivat olla meidän perheen suosikkeja. Kokeilin myös kuoren tekoa marsipaanista ja sekin toimi ihan hyvin.
Snow skin moon cake taikina:
200 g riisijauhoja (glutinous)
200 g tomusokeria
100 g voita
200 ml vettä
tl vaniljasokeria
muutama pisara elintarvikeväriä
Sekoita jauhot, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää voi. Lisää vettä, kunnes taikinasta tulee kimmoisa. Lisää joukkoon väriaine ja vaivaa taikinaa, kunnes väri on sekoittunut. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa n. 30 minuuttia.
Tuorejuusto täyte ohje:
250 g tuorejuustoa
200 g digestive keksejä ( käytä gluteenittomia keksejä, jos haluat gluteenittoman version)
tuore mango ( voit käyttää myös säilöttyä)
0,5-1 dl sokeria
Anna tuorejuuston pehmetä huoneenlämmössä. Murskaa keksit pieniksi muruiksi (esim. sauvasekoitin, tehosekoitin). Soseuta mango, notkista tuorejuusto ja sekoita mango tuorejuuston joukkoon. Lisää sokeri. Sokerin määrä riippuu nyt kuinka makeaa hedelmä on. Maista välillä ja lisää sokeria tarvittaessa. Lisää joukkoon keksin murut ja sekoita.
Ota taikinasta pieni pala ja painele/kauli se litteäksi. Kannattaa jauhottaa leivonta-alusta riisijauhoilla. Laita n. pingispallon kokoinen määrä täytettä keskelle lättyä. Nostele taikinan reunat täytteen päälle ja muotoile se käsissäsi pieneksi palloksi. Sirottele pallon päälle hieman jauhoja, laita tämä pallo muottiin,painele kevyesti ja irrota muotista.
Tarjoa kuukakut teen kanssa.
Perienteinen puumuotti on kaunis, mutta vähän vaikea käsitellä. Tämä keltainen muotti oli kätevä. Siinä oleva mekanismi auttaa kakkujen irrottamisessa eikä taikina jäänyt muottiin kiinni, niin kuin minulla kävi tuossa puisessa versiossa.
13/09/2013
Makeita herkkuja puutarhan antimista
Pullisteleeko kasvimaa kesäkurpitsoista? Mitä niistä oikein tekisi? Entäs porkkanat sitten? Ja omenat?
Tässä koosteena muutamia herkkuja joita blogissamme on valmistettu. Kesäkurpitsahan sopii vaikka mihin leivonnaisiin mehevyyttä antamaan. Ja vitamiineja saa ihan huomaamatta. Ei muuta kuin kokeilemaan!
Suklaa-kesäkurpitsa muffinssit
Kurpitsapiirakka
Porkkanakakku
Porkkanasämpylät
Omenahillo
Omenapiirakka
Omena-kaura sämpylät
12/09/2013
Tomaatti mozzarella salaatti
Viikonlopun inspiraatioksi ja muistutukseksi, että tämä klassikko toimii aina. Tomaattia, mozzarellaa ja tuoretta basilikaa, miten ihanasti se käykin alkupalaksi tai pääruuan kaveriksi. Tai ihan vain sellaisenaan iltapalaksi.
Tarvitset:
mehukkaita tomaatteja
mozzarellaa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
halutessasi myös suolaa ja mustapippuria.
Herkullista viikonloppu!
Tunnisteet:
EAT,
gluteeniton ohje,
tomaatti mozzarella salaatti
09/09/2013
Paperilyhtyjä
Kiinalaiseen perinteeseen kuuluu juhlia syksyisin sadonkorjuuta lyhtyjen ja kuukakkujen kanssa. Juhla kulkee nimellä Mid-Autunm Festival tai Moon cake day. Silloin koristellaan kodit paperilyhdyillä ja herkutellaan moon cake-nimisillä pikku kakkusilla. Päiväkodissa juhlitaan myös ja kaikki lapset osallistuvat koristeluihin lyhtykilpailun merkeissä. Tänä vuonna juhlapäivää vietetään 19.9.
Teimme lyhdyt kotoa löytyvistä materiaaleista. Synttärijuhlista oli jäänyt ilmapalloja, joten käytimme niitä muottina. Liimasimme sanomalehdenpaloja pallon ympärille liimasta ja vedestä tehdyllä seoksella. Kun sanomalehtikerros oli kuivunut, koristelimme lyhdyn harsomaisella askartelupaperilla. Kun päällimmäinen kerros oli kuivunut, pokasautimme ilmapallon, leikkasimme lyhdyn yläosaan aukon, josta voi pujottaa valon lyhdyn sisään ja kiinnitimme lyhtyyn narun, jolla sen voi ripustaa katosta roikkumaan.
Nyt sitten jännitetään, kuka voittaa kilpailun! Päiväkodin lapset ovatkin tehneet mitä hienompia erilaisia lyhtyjä.
Nämä lyhdyt ovat kuin pieniä keijukaisen pesiä.
03/09/2013
Salsakastike
Kaiken tämän aasialaisen ruuan jälkeen, mitä viimeisimmillä matkoillani olen päässyt nauttimaan, maistuivat tortillat todella, todella hyvälle. Ja mitä olisivat tortillat ilman tulista salsakastiketta?
Hyvä salsakastike syntyy seuraavasti:
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 prk tomaattimurskaa
3 tuoretta tomaattia
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen sokeria
pippuria
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
chiliä - esim. jalopenoa tai muuta tuoretta tai säilöttyä chiliä maun mukaan
kourallinen korianteria
Pilko valkosipuli ja sipuli, ja kuullota niitä öljyssä. Lisää tomaattimurska, suola, sokeri,pippuri ja balsamiviinietikka. Keitä muutaman minuutin ajan. Pilko tomaatit kuutioiksi, lisää ne kastikkeen joukkoon pilkotun chilin kanssa. Lisää lopuksi korianteri. Anna jäähtyä ja tarjoile tortillojen ja nachojen kanssa.
Minun suosikkiani on oikein tulinen salsa, missä on reilusti korianteria!
Tunnisteet:
chili,
EAT,
korianteri,
meksikolainen ruoka,
salsakastike ohje,
tee itse,
tuore salsakastike
28/08/2013
Cupcake kuorrutus
Synttärit on juhlittu ja herkut tuhottu! Lastenjuhlien suosikki on edelleen muffinssit, tai cupcaket. Meillä ne kyllä kulkee aina muffinssi nimellä. :)
Kokeilen tällä kertaa erilaista kuorrutusta. Googlailin ja löysin tällaisen joltain nettisivulta, ja voin kertoa, että oli kyllä täysin uudenlainen elämys. Yleensä kuorrutan muffinsit joko tuorejuustokuorrutteella tai tomusokerista tehdyllä kuorrutteella. Mutta kannattaa kokeilla tätäkin!
6 rkl vehnäjauhoja
250 ml maitoa
250 ml voita
250 ml sokeria
1 tl vaniljasokeria
Vispaa jauhot ja maito pienessä kattilassa. Lämmitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes seos alkaa saostua paksuksi massaksi. Anna kiehua ja sekoita koko ajan, kunnes seos on niin paksua, että se on puuromaista tahnaa.
Laita tämä massa jääkaappiin jäähtymään ja anna sen jäähtyä kokonaan.
Nyt on tämä uskomattomin vaihe. Vatkaa sähkövatkaimella sokeri, vaniljasokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää joukkoon jäähtynyt jauho-maitomassa ja jatka vispaamista. Tämä seos vaikuttaa tässä vaiheessa todella epäilyttävälle, koska se ei todellakaan muistuta edes läheisesti mitään kuorrutetta. Seos on paksua ja klimppistä. Mutta jatka sinnikkäästi vatkaamista, eikä siinä mene edes kovin kauan n. 5-10 minuuttia, kunnes seos alkaa muuttua kuohkeaksi valkoiseksi kuorrutteeksi.
Voilá! Ei muuta kuin muffinsseja koristelemaan!
Kuorrutetta riitti n. reilu 20 muffinsiin, mutta ainoastaan niin, että n 12 tuli kuorrutetta reilummin. Ja loput 12 kuorrutettiin vähemmällä ja laitettiin lisäkoristeeksi mansikoita.
Lisää muffinssiohjeita löytyy seuraavista linkeistä:
suklaa-kesäkurpitsa muffinit
sitruunamuffinit
20/08/2013
Näkkileipää

Kun Suomesta tuodun ruisnäkkärilaatikon pohja alkoi pilkottamaan, oli keksittävä keino jatkaa herkuttelua rapsakalla rukiisella leivällä. Löysin mainion ohjeen Olivian sivuilta ja uskaltauduin testaamaan sitä, vaikka tahmeat ruistaikinat ovat aina vähän riskialttiita. Ne kun tuppaavat tarttumaan joka paikkaan, paitsi pellille. Tämä taikina totteli kiltisti ja ennen kaikkea näkkäreiden maku oli ihanan kotoisa. Alkuperäisessä ohjeessa kannustavasti sanotaan, että mitä rumepia näkkileivistä tulee, sitä kauniimpia ja aidompia ne oikeastaan ovat. Tämä motto mielessäni ryhdyin toimeen.
Taikinaan tarvitset vain:
2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl suolaa
1 dl vehnä- tai ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
Vehnäjauhoja kaulimiseen
Sekoita keskenään sulanut voi, suola, kumina, vesi ja leseet. Lisää ruisjauhoja hiljakselleen joukkoon. Alusta taikina lopuksi vehnäjauhotetulla alustalla. Tee takinasta pitko ja leikkaa siitä noin 20 palloa. Kaulitse pyöreiksi tai leikkaa muotilla näkkärit. Näkkileipä saa olla ohutta, jotta siitä tulee rapeaa. Paista 225 asteisessa uunissa 7 minuuttia.
08/08/2013
Askartele lasten kanssa kutsukortteja!
Yksi vuoden kohokohdista taas lähestyy! Kyseessä siis lastensynttärit. En tiedä onko se niin itselle kohokohta, mutta tytöt ovat tätä hetkeä odottaneet taas sen vuoden verran. Kutsukorteista tuli hienot! Hankimme paperikaupasta erilaisia skräppäys kuvia ja washi teippiä ja sen jälkeen kutsujen tekoa varten tarvittiinkin enää liimaa. Helppoa, eikö vain!?
Liimaamisessa vaikeinta on muistaa laittaa korkki liimapuikkoon kiinni liimaamisen jälkeen.
Kutsut ovat valmiita lähetettäväksi!
Subscribe to:
Posts (Atom)