Pages

23/04/2011

Pääsiäispöydän kruunaa karitsanpaisti

Karitsanpaisti oli ehdoton hitti meidän pääsiäispöydässä! Se on helppo valmistaa ja kokillakin jää aikaa seurustella vieraiden kanssa. Herkullisen paistin saat pistämällä sen marinoitumaan pari päivää ennen paistamista. Hyvän maun marinadiin saat sitruunasta, tuoreista yrteistä ja valkosipulista. Maun kruunaa minttuhyytelö.

Marinadi:

2 sitruunan mehu
1 dl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl sokeria
4 valkosipulin kynttä
suolaa
tuoreita yrttejä, esim. rosmariini, timjami, minttu, lehtipersilja

Laita paisti marinoitumaan n. 2 päivää aikaisemmin. Hiero pintaan vielä suolaa ennen paistamista.

Paista paisti n. 125-150º C asteessa, kunnes lihan sisälämpötila on n. 60-65° C (medium) tai 70-75° C (well done). Paisti on parhaimmillaan vähän jäähtyneenä. Tarjoa paisti esim. valkosipuliperunoiden ja raikkaan salaatin kera.


Roasted mutton was definately our favourite in the dinner table this Easter. It is easy to prepare and the host can also spare time for entertaining the guests in stead of staying in the kitchen. You can get a delicious roast by marinating it two days in advance. A delicious marinade can be prepared by lemon juice, fresh herbs and garlic. Tastes the best when served with mint jelly.

Madinade:
Juice of 2 lemons
1 dl oil
1 tbs vinigar
2 tbs sugar
4 cloves of garliv
salt
fresh herbs, e.g. Rosemary, thyme, mint, parsley

Marinate the mutton at least 2 days in advance. Rub salt on the meat before roasting it. Roast the mutton in the oven at 125-150° C temperature until the roast's inner temperature is ca. 60-65 °C (medium) or 70-75°C (well done). You can serve it with potatoes and fresh salad.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...