Pages

15/06/2011

Sateisen päivän sämpylät


Nämä rukiiset sämpylät lämmittävät mieltä sateisena päivänä. Herkullisuutensa lisäksi ne ovat helppoja valmistaa ja terveellisiä. Resepti kuuluu vaivaamattomien leipien joukkoon eli leivonnassa käytetään kylmää vettä ja vain hitunen hiivaa. Taikina saa kohota useamman tunnin keräten enemmän makua ja säästäen leipuria vaivaamiselta. Sekoita taikina vaikka aamulla töihin lähtiessäsi ja paista rapeat sämpylät kotiin palatessasi.

Taikinaan tarvitset:
3 dl kylmää vettä
4 dl täysjyväruisjauhoja
2,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl ruokosokeria/siirappia
1 tl kuivahiivaa

Sekoita ainekset taikinaksi ja peitä kulho kelmulla. Jätä kohoamaan huoneenlämpöön 8-10 tunniksi. Kohotuksen jälkeen muotoile taikinasta jauhotetuilla käsillä ja alustalla 10 sämpylää. Voitele sämpylät kylmällä vedellä ja ripottele niiden päälle siemeniä ja hieman jauhoja. Jätä vielä kohoamaan puoleksi tunniksi leivinliinalla peitettynä. Kuumenna uuni 275 asteeseen ja laita pelti uuniin lämpenemään. Kun uuni on lämmennyt, vedä leivinpaperi sämpylöineen kuumalle pellille, laske uunin lämpötila 250 asteeseen ja paista sämpylöitä 15-20 minuuttia. Vaivatonta ja hyvää!


This recipe of rye rolls is a no knead bread recipe. It means that in the baking you use cold water and just a pinch of yeast. Dough is left to rest for several hours and no kneading is needed. While resting the dough gets more flavour than in shorter rising time. An easy way to prepare these delicious rolls is to make the dough in the morning before leaving to work and then doing the baking after work.

You just need:
300 ml of cold water
400 ml of whole meal rye flour
250 ml of whole meal wheat flour
1 tsp of salt
1 tbs of cane sugar or syryp
1 tsp of yeast

Mix the ingredients and cover the bowl with a plastic wrap. Let the dough rest for 8 to 10 hours. Then form rolls on a floured surface and douse some water on them and also some seeds. Let the rolls rest for another 30 minutes covered with cotton towel. Heat the oven to 275 degrees and let the tray heat in the oven as well. When heated reduce temperature to 250 degrees, place the rolls on the hot tray with the help of baking paper and bake for 15-20 minutes. Easy and delicious!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...