Pages

12/09/2013

Tomaatti mozzarella salaatti


Viikonlopun inspiraatioksi ja muistutukseksi, että tämä klassikko toimii aina. Tomaattia, mozzarellaa ja tuoretta basilikaa, miten ihanasti se käykin alkupalaksi tai pääruuan kaveriksi. Tai ihan vain sellaisenaan iltapalaksi.

Tarvitset:
mehukkaita tomaatteja
mozzarellaa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
halutessasi myös suolaa ja mustapippuria.

Herkullista viikonloppu!

09/09/2013

Paperilyhtyjä




Kiinalaiseen perinteeseen kuuluu juhlia syksyisin sadonkorjuuta lyhtyjen ja kuukakkujen kanssa. Juhla kulkee nimellä Mid-Autunm Festival tai Moon cake day. Silloin koristellaan kodit paperilyhdyillä ja herkutellaan moon cake-nimisillä pikku kakkusilla. Päiväkodissa juhlitaan myös ja kaikki lapset osallistuvat koristeluihin lyhtykilpailun merkeissä. Tänä vuonna juhlapäivää vietetään 19.9.




Teimme lyhdyt kotoa löytyvistä materiaaleista. Synttärijuhlista oli jäänyt ilmapalloja, joten käytimme niitä muottina. Liimasimme sanomalehdenpaloja pallon ympärille liimasta ja vedestä tehdyllä seoksella. Kun sanomalehtikerros oli kuivunut, koristelimme lyhdyn harsomaisella askartelupaperilla. Kun päällimmäinen kerros oli kuivunut, pokasautimme ilmapallon, leikkasimme lyhdyn yläosaan aukon, josta voi pujottaa valon lyhdyn sisään ja kiinnitimme lyhtyyn narun, jolla sen voi ripustaa katosta roikkumaan.
Nyt sitten jännitetään, kuka voittaa kilpailun! Päiväkodin lapset ovatkin tehneet mitä hienompia erilaisia lyhtyjä.








Nämä lyhdyt ovat kuin pieniä keijukaisen pesiä.





03/09/2013

Salsakastike



Kaiken tämän aasialaisen ruuan jälkeen, mitä viimeisimmillä matkoillani olen päässyt nauttimaan, maistuivat tortillat todella, todella hyvälle. Ja mitä olisivat tortillat ilman tulista salsakastiketta?


Hyvä salsakastike syntyy seuraavasti:

3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 prk tomaattimurskaa
3 tuoretta tomaattia
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen sokeria
pippuria
1-2 rkl balsamiviinietikkaa
chiliä - esim. jalopenoa tai muuta tuoretta tai säilöttyä chiliä maun mukaan
kourallinen korianteria

Pilko valkosipuli ja sipuli, ja kuullota niitä öljyssä. Lisää tomaattimurska, suola, sokeri,pippuri ja balsamiviinietikka. Keitä muutaman minuutin ajan. Pilko tomaatit kuutioiksi, lisää ne kastikkeen joukkoon pilkotun chilin kanssa. Lisää lopuksi korianteri. Anna jäähtyä ja tarjoile tortillojen ja nachojen kanssa.



Minun suosikkiani on oikein tulinen salsa, missä on reilusti korianteria!

28/08/2013

Cupcake kuorrutus


Synttärit on juhlittu ja herkut tuhottu! Lastenjuhlien suosikki on edelleen muffinssit, tai cupcaket. Meillä ne kyllä kulkee aina muffinssi nimellä. :)

Kokeilen tällä kertaa erilaista kuorrutusta. Googlailin ja löysin tällaisen joltain nettisivulta, ja voin kertoa, että oli kyllä täysin uudenlainen elämys. Yleensä kuorrutan muffinsit joko tuorejuustokuorrutteella tai tomusokerista tehdyllä kuorrutteella. Mutta kannattaa kokeilla tätäkin!

6 rkl vehnäjauhoja
250 ml maitoa
250 ml voita
250 ml sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vispaa jauhot ja maito pienessä kattilassa. Lämmitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes seos alkaa saostua paksuksi massaksi. Anna kiehua ja sekoita koko ajan, kunnes seos on niin paksua, että se on puuromaista tahnaa.

Laita tämä massa jääkaappiin jäähtymään ja anna sen jäähtyä kokonaan.

Nyt on tämä uskomattomin vaihe. Vatkaa sähkövatkaimella sokeri, vaniljasokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää joukkoon jäähtynyt jauho-maitomassa ja jatka vispaamista. Tämä seos vaikuttaa tässä vaiheessa todella epäilyttävälle, koska se ei todellakaan muistuta edes läheisesti mitään kuorrutetta. Seos on paksua ja klimppistä. Mutta jatka sinnikkäästi vatkaamista, eikä siinä mene edes kovin kauan n. 5-10 minuuttia, kunnes seos alkaa muuttua kuohkeaksi valkoiseksi kuorrutteeksi.

Voilá! Ei muuta kuin muffinsseja koristelemaan!



Kuorrutetta riitti n. reilu 20 muffinsiin, mutta ainoastaan niin, että n 12 tuli kuorrutetta reilummin. Ja loput 12 kuorrutettiin vähemmällä ja laitettiin lisäkoristeeksi mansikoita.



 Lisää muffinssiohjeita löytyy seuraavista linkeistä:

suklaa-kesäkurpitsa muffinit
sitruunamuffinit



20/08/2013

Näkkileipää


Kun Suomesta tuodun ruisnäkkärilaatikon pohja alkoi pilkottamaan, oli keksittävä keino jatkaa herkuttelua rapsakalla rukiisella leivällä. Löysin mainion ohjeen Olivian sivuilta ja uskaltauduin testaamaan sitä, vaikka tahmeat ruistaikinat ovat aina vähän riskialttiita. Ne kun tuppaavat tarttumaan joka paikkaan, paitsi pellille. Tämä taikina totteli kiltisti ja ennen kaikkea näkkäreiden maku oli ihanan kotoisa. Alkuperäisessä ohjeessa kannustavasti sanotaan, että mitä rumepia näkkileivistä tulee, sitä kauniimpia ja aidompia ne oikeastaan ovat. Tämä motto mielessäni ryhdyin toimeen.

Taikinaan tarvitset vain:
2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl suolaa
1 dl vehnä- tai ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
Vehnäjauhoja kaulimiseen

Sekoita keskenään sulanut voi, suola, kumina, vesi ja leseet. Lisää ruisjauhoja hiljakselleen joukkoon. Alusta taikina lopuksi vehnäjauhotetulla alustalla. Tee takinasta pitko ja leikkaa siitä noin 20 palloa. Kaulitse pyöreiksi tai leikkaa muotilla näkkärit. Näkkileipä saa olla ohutta, jotta siitä tulee rapeaa. Paista 225 asteisessa uunissa 7 minuuttia.  




08/08/2013

Askartele lasten kanssa kutsukortteja!


Yksi vuoden kohokohdista taas lähestyy! Kyseessä siis lastensynttärit. En tiedä onko se niin itselle kohokohta, mutta tytöt ovat tätä hetkeä odottaneet taas sen vuoden verran. Kutsukorteista tuli hienot! Hankimme paperikaupasta erilaisia skräppäys kuvia ja washi teippiä ja sen jälkeen kutsujen tekoa varten tarvittiinkin enää liimaa. Helppoa, eikö vain!?


 Liimaamisessa vaikeinta on muistaa laittaa korkki liimapuikkoon kiinni liimaamisen jälkeen.


Kutsut ovat valmiita lähetettäväksi!




31/07/2013

Lime granita




Helteellä tekee mieli jotain raikasta ja jääkylmää virkistämään hikistä tunnelmaa. Tutustuin granitoihin kauan sitten Sisilian matkallani. Sain sitruuna granitaa aina aamupalaksi isäntäperheessäni. Täällä Singaporessa limet ovat niin hyviä, että päätin kokeilla granitaa lime versiona. Lisäksi joukkoon minttua ja tässä tulos!



Granitaan tarvitset:
0.5 l vettä
1,5 dl sokeria
0,5 dl limemehua
jos pidät mintusta, laita joukkoon vielä kourallinen mintunlehtiä

Kiehauta vesi  ja lisää sokeri joukkoon. Jos käytät minttua, niin mukaan lisää revityt mintun lehdet. Purista limemehu, lisää joukkoon ja anna jäähtyä. Kaada keitos vuokaan ja pakasta. Kun granita alkaa jäätyä, sekoita ja kaavi seosta n. puolen tunnin välein, kunnes granita on kokonaan jäätynyt ja se on kauniin hileistä.

Tarjoa granita esimerkiksi juomalaseista.


20/07/2013

Kaneliässät

Suomen vierailun jälkeen halusin vielä pitää kiinni kotimaan tunnelmasta, joten ilahdutin työkavereitani leipomalla kaneliässiä. Klassinen kahvipöydän tarjottava maistui amerikkalaisille viimeisintä keksinmurua myöten. Samalla kollegani joka ei kuullut keksien tarinaa luuli, että keksien muoto on tehty hänen nimeään kunnioittaakseen... En korjannut hänen väärinkäsitystään.

Kaneliässät syntyvät hyvin yksinkertaisista aineksista:

200 g voita
2 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
4 dl jauhoja

Pinnalle 2 rkl kanelia ja puoli desiä sokeria.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten hiljakselleen taikinaan. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin. Tässä jäähdytysvaiheessa ei kannata kiiruhtaa, taikinaa on muuten mahdotonta käsitellä.

Tee taikinasta noin sentin paksuisia nauhoja ja leikkaa nauhat 15 sentin mittaisiksi. Sekoita reunallisessa astiassa keksien pinnalle tuleva sokeri ja kaneli. Kierittele nauhat seoksessa ja asettele s-kirjaimen muotoon leivinpaperin päälle. Keksit leviävät paistaessa joten jätä riittävästi tilaa. Paista 225-asteessa noin kymmenen minuuttia. Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa reilun viikon, mutta tällä kertaa minun ei tarvinnut huolehtia syömättömistä kekseistä!

03/07/2013

Jäädytetty mansikkakakku

Viimeisen kuukauden aikana olen joutunut pinnistelemään puutteellisen keittiövarustuksen takia. Singaporen asunnossani ei ole ollut uunia, saatika mitään muita tarpeellisia keittiövälineitä. Kaasuliesi löytyy ja jääkaappi-pakastin. Grillibileiden jälkiruokaosaston miettiminen tuotti siis alkuun harmaita hiuksia. Googlasin reseptejä ja Glorian ruokasivuilta bonagasin jäädytetyn mansikka-pistaasikakun ohjeen. Se on ihanaa, siihen tulee mansikoita, pistaasipähkinöitä ja tuorejuustoa. Jouduin vähän muokkaamaan ohjetta, koska lähikaupastani en löytänyt sitruunatuorejuustoa, joten sen asemasta lorautin joukkoon vähän limemehua. Keksipohja syntyi Oreoista, joita kostutin limemehussa. Ja kuten mainitsinkin, keittiöstäni puuttuu kaikki hienoimmat vempaimet, joten mansikatkin muussasin käsipelillä. Mutta hyvää tuli!



Tämä ohje on siis suoraan Glorian ruokasivuilta napattu:

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku
8–10 annosta
Mansikkasose
8 dl tuoreita mansikoita
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
Tuorejuustotäyte
2 dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl sokeria
n. 2 dl tuoreita mansikoita
2 rkl juoksevaa hunajaa
Pohja
n. 9 savoiardikeksiä
1 ½ dl täysmehutiivistettä (esim. punaherukka)
Lisäksi
4 dl suolattuja, kuorellisia pistaaseja 
5 dl tuoreita mansikoita
1. Huuhtele mansikat ja poista kannat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi survokseksi. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan (vet. 1 1/2 l) sisäpinta reilunkokoisella tuorekelmuarkilla. Kaada puolet mansikkasoseesta pohjalle ja jäädytä kerrosta pakastimessa noin 15 minuuttia.
2. Kuori sillä välin pistaasit ja valmista täyte. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. Lisää 1 ½ dl kuorittuja pistaaseja ja säästä loput koristeluun.
3. Kun mansikkasose on jäätynyt, lusikoi tuorejuustotäyte vuokaan täplittäin ja koloihin loppu mansikkasose. Paina pestyjä mansikoita sinne tänne täytteeseen. Jos mansikat ovat suuria, lohko ne pienemmiksi. Valuta vielä hunaja joukkoon. Jos haluat oikein kiemuraisen leikkuupinnan, pyöräytä haarukalla sieltä täältä samalla tavalla kuin tekisit tiikerikakkua.
4. Kasta keksit kummaltakin puolelta mehussa. Anna mehun imeytyä ja värjätä keksien pinta, noin 20 sekuntia molemmin puolin. Paina keksit täytteen päälle tiiviiksi pohjaksi. Saatat tarvita keksejä vähemmän tai enemmän vuoan koosta riippuen. Vedä tuorekelmun reunat suojaksi. Anna kakun jäätyä pakastimessa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
5. Kasta vuoka ennen tarjoamista kuumaan veteen. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota tuorekelmu. Anna kakun sulaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Koristele pistaaseilla ja mansikoilla.

Tarjoiluhetkellä kakku oli keskeltä vielä vähän kovaa, hetken kun olisi maltettu odottaa, niin se olisi ollut sopivan sulanutta.


25/06/2013

Raikas limejuoma



Tässä on raikas hellejuoma limen ystäville. Ohje on helppo, tarvitset vain seuraavia aineita:

Tuorepuriestettua limemehua
sokeria
vichy-vettä
jääpaloja
tuoretta minttua

Purista lasin pohjalle reilusti limemehua. Lisää sokeria maun mukaan ja reilusti tuoreita mintun lehtiä. Lehtiä kannattaa vähän hakata, jotta niistä irtoaa maku. Lisää päälle reilusti jäitä ja vichy vettä.

Niin, ja siitä mintusta vielä. Se minttulajike, jota myydään tavallisissa ruokakaupoissa, ei valitetettavasti ole sopivaa drinksujen tekoa varten. Jos omassa yrttitarhassasi ei kasva sopivaa lajiketta, niin varmaan etnisten ruokakauppojen valikoimasta löytyy sopivaa. Mintun tuolee olla paksulehtistä.




En tiedä löytyisiköhän etnisistä ruokakaupoista näitä ihania pikku limejä, joista irtoaa limemehua todella paljon verrattuna niihin "tavallisiin". Täällä Singaporessa, missä nyt oleilen loppuvuoden, näitä ihania limejä löytyy lähikaupoista.

Muita ihania kesäjuomavinkkejä löytyy alta.

Kesäjuoma hedelmistä



Raparperi-mansikka mehu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...