Pages

27/06/2012

Leipää

Leipää on helppoa ja mukavaa tehdä itse. Tämä ohje kuuluu samaan vaivaamattomien leipien sarjaan kuin aiemmat ruissämpylät. Ideana on siis käyttää kylmää vettä ja vain hitunen hiivaa. Kohotusaika on pidempi, jolloin leipään muodostuu enemmän makua ja parempi rakenne.

Itse tein leivän seuraavista aineksista:
3 dl kylmää vettä
1/4 tl kuivahiivaa
6 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl leseitä
1,5 tl suolaa

Sekoita hiiva jauhojen, leseiden ja suolan kanssa. Lisää kuivia aineita veden joukkoon koko ajan sekoittaen. Älä vaivaa taikinaa, sekoita se vain tasaiseksi ja jätä kelmun alle kohoamaan huoneenlämpöön 8-10 tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, kaada se jauhotetun leivinliinan päälle. Painele taikina tasaiseksi neliöksi ja taittele kahdelta reunalta sivut keskustaan niin, että taitereunojen saumat kohtaavat. Käännä leipä saumapuoli alaspäin ja kääri jauhotettuun liinaan kohoamaan vielä 40 minuutiksi.

Laita kaksi uunipeltiä uuniin ja uuni lämpenemään 250 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, siirrä leipä vaikkapa leikkuulaudan avulla kuumenneelle pellille leivinpaperin päälle. Alemmalle pellille kaada kylmää vettä tai jääpaloja. Höyry tekee leivän kuoresta ihanan rapean. Paista leipää puolisen tuntia ja laske uunin lämpötilaa, jos pinta alkaa ruskistua liikaa. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjasta koputettaessa.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...