Pages

19/10/2011

Väriä keittiöön!

Raikkaat värit piristävät mieltä näin kaamoksen alla. Valkoinen keittiömme on saanut punaraitaiset laskosverhot ja värikkään taulurivistön tuomaan iloista mieltä ja uusia inspiraation lähteitä kokkailujen lomaan.

Verhot on tilattu Marickenilta. Heillä on kattava valikoima erilaisia kankaita ja tapetteja, sekä ammattitaitoinen ompelupalvelu




Taide sopii keittiöön ihan siinä missä muuallekin.


Bright colours and artwork in kitchen gives you plenty of inspiration for cooking!

15/10/2011

Neulemekko


Bongasin neulemekon ohjeen Novitan syksyn 2011 lehdestä. Lehdessä mekko oli raikas leijonankeltainen, itse päätin toteuttaa neuleen valkoisena. Lankana oli Novitan Rose Mohair, jota on miellyttävä kutoa. Neule valmistui nopeasti, sillä käytössä oli kutosen puikot. Kuvio vaikutti ohjekaavion perusteella alkuun vaikealta, mutta kun idean tajusi, oli todella helppoa ja nopeaa edetä kutomisurakassa. Suosittelen tekemään omaa kokoasi pienempänä tämän mekon, sillä mitoitus oli mielestäni aika reilu.

Lämmintä syksyä!




09/10/2011

Sormikkaat

Syksyn viimassa kädet pysyvät lämpiminä itse kudotuissa sormikkaissa. Näiden pirteiden hanskojen kutominen ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä taiteilla useamman puikon kanssa.

Lankana käytin Nalle aloeveraa ja väri on tietenkin pinkki. Puikkoina oli numero 3.

Aloita sormikasprojekti oikean käden sormikkaalla ja luomalla 40 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle ja kudo ensimmäinen kerros nurin. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Kudo nurjan kerroksen jälkeen 40 kerrosta oikein. Näin saat pitkän varren, joka pitää ranteet lämpimänä ja pysyy takin hihan sisällä.

Varren jälkeen kudotaan peukalokiila. Neulo 3. puikon ensimmäinen silmukka oikein, lisää yksi silmukka nostamalla silmukoiden välissä oleva lenkki ja kutomalla se kiertäen oikein. Neulo 3 silmukkaa oikein, toista silmukan lisäys kuten edellä ja kudo kerros loppuun. Neulo kaksi välikerrosta ja ja toista peukalokiilan lisäyksiä niin, että seuraavalla kerralla lisäysten väliin jää 5 silmukkaa, kolmannella kerralla seitsemän, neljännellä yhdeksän, viidennellä 11 ja kuudennella 13. Muista neuloa lisäysten välissä aina 2 välikerrosta. Viimeisten lisäysten jälkeen kudo vielä kaksi kerrosta aina kiilan alkuun saakka. Poimi kiilan 15 silmukkaa apulangalle odottamaan. Luo peukalokiilan odottavien silmukoiden tilalle kolme uutta silmukkaa ja neulo kaikilla silmukoilla taas sileää neuletta, kunnes sormikas ulottuu pikkusormen juureen.

Pikkusormea varten ota 1. puikon alusta 4 silmukkaa, luo 4 uutta silmukkaa ja ota 4. puikon lopusta 4 silmukkaa. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo suljettua neuletta kunnes pikkusormen kynsi peittyy. Tee kärkikavennukset eli jokaisen puikon lopussa kudo 2 silmukkaa oikein yhteen. Päättele hyvin.

Ota odottamassa olevat silmukat takaisin neljälle puikolle ja poimi pikkusormen juuresta 4 silmukkaa. Neulo suljettuna neuleena kolme kerrosta.

Nimetöntä varten ota pikkusormen juureen lisätyt 4 silmukkaa, poimi sormikkaan selkäpuolelta 5 silmukkaa, luo 4 uutta silmukkaa ja poimi kämmenpuolelta 5 silmukkaa. Kudo taas suljettuna neuleena kunnes kynsi peittyy ja tee kärkikavennukset sekä päättele hyvin.

Keskisormea varten poimi nimettömän juuresta lisätyt 4 silmukkaa, selkäpuolelta 5 s, luo 4 uutta silmukkaa ja kämmenpuolelta ota 5 s. Neulo kuten muutkin sormet.

Etusormen kutomista varten ota jäljellä olevat 12 silmukkaa ja poimi vielä keskisormen juuresta lisätyt 4 silmukkaa. Neulo kuten muutkin sormet.

Peukalo kudotaan niin, että langalla lepäävät silmukat jaetaan kahdelle puikolle ja peukalon juuresta poimitaan 4 s. Näillä 19 silmukalla kudotaan suljettuna neuleena yksi kerros oikein ja toisen kerroksen aikana kudotaan kaksi kertaa kaksi s oikein yhteen peukalon juuresta poimittujen silmukoiden kohdalla. Jatka neulomista kunnes kynsi melkein peittyy ja tee kärkikavennukset.

Vasemman käden sormikas kudotaan oikean peilikuvaksi, jolloin peukalokiila on 2. puikon lopussa. Pikkusormi aloitetaan 1. ja 4. puikolla.

Nyt pikaisesti puikot kilisemään ennen ensimmäisiä pakkasia!

02/10/2011

Prinsessakakku

Prinsessakakku kätkee sisälleen vadelmahilloa ja vaniljakreemiä. Kakku kuorrutetaan marsipaanilla. Leivontaan voi käyttää paljon aikaa ja vaivaa, mutta tällä ohjeella saat kakun aikaiseksi helposti ja nopeasti.

Kakkupohja tehdään tavallisesta sokerikakusta, johon käytetään

4 munaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla 175- asteessa noin 25 minuuttia uunista riippuen. Annan pohjan jäähtyä ennen kun leikkaat sen kolmeen osaan.

Täytteeseen tarvitset

200 g marsipaania (valmiiksi värjättyä)
4 dl kuohukermaa
300 g vadelmahilloa
1 pussi vaniljakastikeaineksia (esim. Blå Band)
2 dl maitoa

Prinsessakakun teossa on seuraavaksi kolme vaihtoehtoa. Voit tehdä kakun valmiiksi jääkaappiin seuraavaa päivää varten. Tällöin joudut ennen esillepanoa koristelemaan kakun pinnan tomusokerilla, sillä marsipaani kerää jääkaapissa kosteutta pinnalleen. Toisaalta näin kakusta tulee mehevä, kun se saa tekeytyä yön yli kylmässä. Voit myös täyttää kakun ja laittaa sen kylmään ilman kuorrutetta. Tai viimeistellä kakun kokonaisuudessaan juuri ennen h-hetkeä. Varaa kuitenkin aikaa marsipaanin kaulimiseen, sillä se vaatii kärsivällisyyttä ja paljon tomusokeria!

Kakun täyttäminen siis tapahtuu laittamalla molempiin kerroksiin vadelmahilloa ja vaniljakreemiä. Kreemi syntyy sekoittamalla vaniljakastikeainekset 2 desiin maitoa. Anna kreemin tekeytyä kylmässä kymmenisen minuuttia. Kakun päälle laitetaan kermavaahtoa, jolla pystyy muotoilemaan kakusta pyöreämmän. Kaiken kruunaa marsipaanikerros. Marsipaani kaulitaan levyksi käyttäen runsaasti tomusokeria, jotta levy ei tartu alustaan. Saat levyn aseteltua kakun päälle rullaamalla sen kaulimen ympärille ja siitä varovasti rullaamalla auki kakun päälle. Jos kuorrutteeseen sattuu tulemaan reikä, niin tomusokeri ja koristeet pelastavat tilanteen!

Prinsessamaisia kakkuhetkiä!

29/09/2011

Herkullista ja rapeaa pizzaa


Tässä aivan pettämätön pizzapohjan ohje. En todella vaan muista, mistä olen sen löytänyt... Olen sitä vähän tuunannut ja tehnyt pizzoja jo useamman vuoden ajan. Tärkeää tässä ohjeessa on se, että antaa pizzataikinan kohota muutaman tunnin ja että se esipaistetaan kuumassa uunissa ennen täytteiden lisäystä. Näin pohjasta tulee ihanan rapea. Ja pizzasta tulee tietysti vielä parempaa kuin ravintolassa, kun voi itse määrätä täytteiden määrän ja laadun.

Pohjaan tarvitset
1,5 dl vettä
n. 4 dl vehnäjauhoja
1/3 pussia kuivahiivaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1-2 rkl öljyä

Sekoita lämpimään veteen suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhoista. Vaivaa taikina ja lisää öljyä. Peitä kelmulla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan parin tunnin ajaksi.

Kauli taikinasta ohut pizzapohja. Lisää tomaattikastike ja paista uunissa maksimi lämpötilassa, kunnes pohja saa vähän väriä. Lisää loput täytteet ja paista, kunnes pizza on saanut kauniin värin.

Laitan pizzaan usein täytteitä, joita ei tarvitse kuumentaa. Silloin paistan pelkän pizzapohjan tomaattikastikkeen ja mozzarellajuuston kanssa ja lisään tuoreet täytteet lämpimän pizzan päälle. Ja tietysti reilusti oreganoa!

Hyvän ja helpon tomaattikastikkeen saat, kun kuullotat ensin sipulia ja valkosipulia. Lisäät siihen tomaattimurskan, suolaa, mustapippuria, provencen yrttisekoitusta ja sokeria. Anna hautua hetken.

27/09/2011

Värikästä ilmettä kotiin



Ikeasta hankittu valkoinen kaapisto sai uuden ilmeen värikkäillä nupeilla, jotka tilasin Anthropologie-nettikaupasta. Siellä valikoima on valtava. Suomestakin löytyy erilaisia vetimiä ja nuppeja sisutusliikkeistä ja nettikaupoista. Hauskan näköisiä nuppeja myyvät ainakin nettikaupat Villa 31, Sisutus Satiini ja Kukkivat. Kannattaa käydä tutustumassa.


21/09/2011

Maailman paras suklaapelti

Myös mokkapaloina tunnettu nonparellien koristama herkku kulkee meillä nimellä suklaapelti. Tämä resepti ei petä koskaan.

Pohjaan tarvitset:
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
150 g voita
1,5 dl maitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta (tummaa)
1 rkl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää varovasti sekoittaen taikinaan sulatettu voi, maito ja kuivat aineet. Kaada leivinpaperilla vuoratun pellin pohjalle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuorrutteen lisäämistä.

Kuorrute valmistuu näistä aineksista:
100 g voita
200 g tomusokeria
0,5 dl kaakaojauhetta
2 rkl kylmää kahvia

Sulata kattilassa voi matalalla lämmöllä. Lisää kahvi ja kaakaojauhe. Sekoita joukkoon tomusokeri ja odota, että se liukenee kokonaan. Kaada kuorrute pohjan päälle tasaisesti. Koristele iloisen värisillä nonparelleilla.

20/09/2011

Valkosipulimaustekurkut


Kasvimaan sato oli tänä vuonna valtaisa avomaan kurkkujen kohdalla. Tein jo yhden satsin valkosipulimaustekurkkuja, katsotaan ehtiikö sieltä vielä toinen satsi kypsyä ennen kuin on liian kylmä. Parasta olisi, koska nämä kurkut on kyllä jo kohta syöty!

Valkosipulimaustekurkut:
1 kg avomaan kurkkuja
mustaherukan lehtiä
kruunutilliä
piparjuurilastuja
valkosipulia

Mausteliemi:
11 dl vettä
5 dl väkiviinaetikkaa
2,5 dl sokeria
2 rkl suolaa
n. 10 kokonaista neilikkaa
n. 10 kokonaista valkopippuria

Pese kurkut kevyesti harjalla. Viipaloi tai jos sinulla on isoja purkkeja, voit säilöä kurkut kokonaisina. Lado kurkkuviipaleita purkkiin ja asettele kerrosten väliin mustaherukan lehtiä. Mustaherukan lehdet estävät kurkkuja nousemasta nesteen pinnalle ja niissä on myös säilönnän kannalta hyviä ominaisuuksia. Lisää väleihin myös kuoritut valkosipulinkynnet (maun mukaan 2-5 kpl), kruunutilliä ja piparjuurilastuja. Piparjuurilastutkin auttavat kurkkuja pysymään kiinteämpinä ja tuovat hyvää makua.

Keitä vettä ja mausteita n. 5 minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta. Kaada mausteliemi kurkkujen päälle tölkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Säilytä viileässä.

14/09/2011

Nukkekoti

Syksy on tuonut mukanaan taas kaikki harrastukset ja kurssit, jotka kesän aikana ovat olleet erätauolla. Puutyöt alkoivat taas tällä viikolla, mutta minulla on vielä vähän luovia ongelmia seuraavan työni suhteen. Suunnitelmissa on ruokapöytä, mutta en ole ihan 100% päättänyt, että minkälaisen siitä haluan. Viime syksynä tein tämän nukkekodin. Se on valmistettu liimapuulevystä ja vanerista, ja maalattu iloisen keltaiseksi ja pinkiksi. Nukkekoti on aika tukevaa tekoa, jotta se kestää myös pienten lasten leikit. Sellaisten, jotka eivät vielä niin pienten huonekalujen ja nukkien päälle ymmärrä.


 Nukkekodin kaksi huonetta on sisutettu kiiltokuvilla ja lehdestä leikatuilla kuvilla. Kaksi huonetta jätin blankoksi, jotta tytöt saavat itse valita omat sisustusmateriaalit sinne, kunhan ovat vähän isompia. Saadaan sitten yhdessä puuhastella. :)

Nukkekoti on vankkaa tekoa! Se kestää kaikki kiipeilyt, jotka eivät tosin ole aina sallittuja...

11/09/2011

Juustosarvet

Lauantaiaamu alkoi mukavasti uunituoreilla ja mehevillä juustosarvilla. Näiden herkullisten sarvien ohjeen muokkasin Valion uusimmasta reseptilehtisestä poimitusta ohjeesta.

Ainekset koostuvat näistä:

purkillinen Valion kolmen juuston ruokakermaa
pussillinen kuivahiivaa tai 25g tuoretta hiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
0,5 dl juoksevaa margariinia tai voita

Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoista ja lisää ensin kerman sekaan suola ja sokeri, sitten vasta jauhoja. Lisää loputkin jauhot ja rasva. Alusta taikina tasaiseksi ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.

Jaa kaksinkertaiseksi kohonnut taikina kahteen osaan ja kaulitse niistä pyöreitä levyjä (halkaisija noin 35 senttiä). Jaa nämä levyt kahdeksaan osaan. Rullaa leikatut taikinakolmiot sarviksi aloittaen leveästä päästä. Kohota pellillä liinan alla vielä puolisen tuntia. Voitele sarvet maidolla ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa kymmenisen minuuttia.

Näistä juustoisista herkuista tuli niin kuohkeita ja maukkaita, että niitä ilmaantuu meidän keittiöön uudestaankin!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...