Pages

28/08/2013

Cupcake kuorrutus


Synttärit on juhlittu ja herkut tuhottu! Lastenjuhlien suosikki on edelleen muffinssit, tai cupcaket. Meillä ne kyllä kulkee aina muffinssi nimellä. :)

Kokeilen tällä kertaa erilaista kuorrutusta. Googlailin ja löysin tällaisen joltain nettisivulta, ja voin kertoa, että oli kyllä täysin uudenlainen elämys. Yleensä kuorrutan muffinsit joko tuorejuustokuorrutteella tai tomusokerista tehdyllä kuorrutteella. Mutta kannattaa kokeilla tätäkin!

6 rkl vehnäjauhoja
250 ml maitoa
250 ml voita
250 ml sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vispaa jauhot ja maito pienessä kattilassa. Lämmitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Sekoita, kunnes seos alkaa saostua paksuksi massaksi. Anna kiehua ja sekoita koko ajan, kunnes seos on niin paksua, että se on puuromaista tahnaa.

Laita tämä massa jääkaappiin jäähtymään ja anna sen jäähtyä kokonaan.

Nyt on tämä uskomattomin vaihe. Vatkaa sähkövatkaimella sokeri, vaniljasokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää joukkoon jäähtynyt jauho-maitomassa ja jatka vispaamista. Tämä seos vaikuttaa tässä vaiheessa todella epäilyttävälle, koska se ei todellakaan muistuta edes läheisesti mitään kuorrutetta. Seos on paksua ja klimppistä. Mutta jatka sinnikkäästi vatkaamista, eikä siinä mene edes kovin kauan n. 5-10 minuuttia, kunnes seos alkaa muuttua kuohkeaksi valkoiseksi kuorrutteeksi.

Voilá! Ei muuta kuin muffinsseja koristelemaan!



Kuorrutetta riitti n. reilu 20 muffinsiin, mutta ainoastaan niin, että n 12 tuli kuorrutetta reilummin. Ja loput 12 kuorrutettiin vähemmällä ja laitettiin lisäkoristeeksi mansikoita.



 Lisää muffinssiohjeita löytyy seuraavista linkeistä:

suklaa-kesäkurpitsa muffinit
sitruunamuffinit



20/08/2013

Näkkileipää


Kun Suomesta tuodun ruisnäkkärilaatikon pohja alkoi pilkottamaan, oli keksittävä keino jatkaa herkuttelua rapsakalla rukiisella leivällä. Löysin mainion ohjeen Olivian sivuilta ja uskaltauduin testaamaan sitä, vaikka tahmeat ruistaikinat ovat aina vähän riskialttiita. Ne kun tuppaavat tarttumaan joka paikkaan, paitsi pellille. Tämä taikina totteli kiltisti ja ennen kaikkea näkkäreiden maku oli ihanan kotoisa. Alkuperäisessä ohjeessa kannustavasti sanotaan, että mitä rumepia näkkileivistä tulee, sitä kauniimpia ja aidompia ne oikeastaan ovat. Tämä motto mielessäni ryhdyin toimeen.

Taikinaan tarvitset vain:
2 rkl sulatettua voita
2 dl vettä
1 tl murskattua kuminaa
1 tl suolaa
1 dl vehnä- tai ruisleseitä
4 dl ruisjauhoja
Vehnäjauhoja kaulimiseen

Sekoita keskenään sulanut voi, suola, kumina, vesi ja leseet. Lisää ruisjauhoja hiljakselleen joukkoon. Alusta taikina lopuksi vehnäjauhotetulla alustalla. Tee takinasta pitko ja leikkaa siitä noin 20 palloa. Kaulitse pyöreiksi tai leikkaa muotilla näkkärit. Näkkileipä saa olla ohutta, jotta siitä tulee rapeaa. Paista 225 asteisessa uunissa 7 minuuttia.  




08/08/2013

Askartele lasten kanssa kutsukortteja!


Yksi vuoden kohokohdista taas lähestyy! Kyseessä siis lastensynttärit. En tiedä onko se niin itselle kohokohta, mutta tytöt ovat tätä hetkeä odottaneet taas sen vuoden verran. Kutsukorteista tuli hienot! Hankimme paperikaupasta erilaisia skräppäys kuvia ja washi teippiä ja sen jälkeen kutsujen tekoa varten tarvittiinkin enää liimaa. Helppoa, eikö vain!?


 Liimaamisessa vaikeinta on muistaa laittaa korkki liimapuikkoon kiinni liimaamisen jälkeen.


Kutsut ovat valmiita lähetettäväksi!




31/07/2013

Lime granita




Helteellä tekee mieli jotain raikasta ja jääkylmää virkistämään hikistä tunnelmaa. Tutustuin granitoihin kauan sitten Sisilian matkallani. Sain sitruuna granitaa aina aamupalaksi isäntäperheessäni. Täällä Singaporessa limet ovat niin hyviä, että päätin kokeilla granitaa lime versiona. Lisäksi joukkoon minttua ja tässä tulos!



Granitaan tarvitset:
0.5 l vettä
1,5 dl sokeria
0,5 dl limemehua
jos pidät mintusta, laita joukkoon vielä kourallinen mintunlehtiä

Kiehauta vesi  ja lisää sokeri joukkoon. Jos käytät minttua, niin mukaan lisää revityt mintun lehdet. Purista limemehu, lisää joukkoon ja anna jäähtyä. Kaada keitos vuokaan ja pakasta. Kun granita alkaa jäätyä, sekoita ja kaavi seosta n. puolen tunnin välein, kunnes granita on kokonaan jäätynyt ja se on kauniin hileistä.

Tarjoa granita esimerkiksi juomalaseista.


20/07/2013

Kaneliässät

Suomen vierailun jälkeen halusin vielä pitää kiinni kotimaan tunnelmasta, joten ilahdutin työkavereitani leipomalla kaneliässiä. Klassinen kahvipöydän tarjottava maistui amerikkalaisille viimeisintä keksinmurua myöten. Samalla kollegani joka ei kuullut keksien tarinaa luuli, että keksien muoto on tehty hänen nimeään kunnioittaakseen... En korjannut hänen väärinkäsitystään.

Kaneliässät syntyvät hyvin yksinkertaisista aineksista:

200 g voita
2 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
4 dl jauhoja

Pinnalle 2 rkl kanelia ja puoli desiä sokeria.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten hiljakselleen taikinaan. Kääri taikinapallo kelmuun ja laita pariksi tunniksi jääkaappiin. Tässä jäähdytysvaiheessa ei kannata kiiruhtaa, taikinaa on muuten mahdotonta käsitellä.

Tee taikinasta noin sentin paksuisia nauhoja ja leikkaa nauhat 15 sentin mittaisiksi. Sekoita reunallisessa astiassa keksien pinnalle tuleva sokeri ja kaneli. Kierittele nauhat seoksessa ja asettele s-kirjaimen muotoon leivinpaperin päälle. Keksit leviävät paistaessa joten jätä riittävästi tilaa. Paista 225-asteessa noin kymmenen minuuttia. Keksit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa reilun viikon, mutta tällä kertaa minun ei tarvinnut huolehtia syömättömistä kekseistä!

03/07/2013

Jäädytetty mansikkakakku

Viimeisen kuukauden aikana olen joutunut pinnistelemään puutteellisen keittiövarustuksen takia. Singaporen asunnossani ei ole ollut uunia, saatika mitään muita tarpeellisia keittiövälineitä. Kaasuliesi löytyy ja jääkaappi-pakastin. Grillibileiden jälkiruokaosaston miettiminen tuotti siis alkuun harmaita hiuksia. Googlasin reseptejä ja Glorian ruokasivuilta bonagasin jäädytetyn mansikka-pistaasikakun ohjeen. Se on ihanaa, siihen tulee mansikoita, pistaasipähkinöitä ja tuorejuustoa. Jouduin vähän muokkaamaan ohjetta, koska lähikaupastani en löytänyt sitruunatuorejuustoa, joten sen asemasta lorautin joukkoon vähän limemehua. Keksipohja syntyi Oreoista, joita kostutin limemehussa. Ja kuten mainitsinkin, keittiöstäni puuttuu kaikki hienoimmat vempaimet, joten mansikatkin muussasin käsipelillä. Mutta hyvää tuli!



Tämä ohje on siis suoraan Glorian ruokasivuilta napattu:

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku
8–10 annosta
Mansikkasose
8 dl tuoreita mansikoita
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
Tuorejuustotäyte
2 dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl sokeria
n. 2 dl tuoreita mansikoita
2 rkl juoksevaa hunajaa
Pohja
n. 9 savoiardikeksiä
1 ½ dl täysmehutiivistettä (esim. punaherukka)
Lisäksi
4 dl suolattuja, kuorellisia pistaaseja 
5 dl tuoreita mansikoita
1. Huuhtele mansikat ja poista kannat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi survokseksi. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan (vet. 1 1/2 l) sisäpinta reilunkokoisella tuorekelmuarkilla. Kaada puolet mansikkasoseesta pohjalle ja jäädytä kerrosta pakastimessa noin 15 minuuttia.
2. Kuori sillä välin pistaasit ja valmista täyte. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. Lisää 1 ½ dl kuorittuja pistaaseja ja säästä loput koristeluun.
3. Kun mansikkasose on jäätynyt, lusikoi tuorejuustotäyte vuokaan täplittäin ja koloihin loppu mansikkasose. Paina pestyjä mansikoita sinne tänne täytteeseen. Jos mansikat ovat suuria, lohko ne pienemmiksi. Valuta vielä hunaja joukkoon. Jos haluat oikein kiemuraisen leikkuupinnan, pyöräytä haarukalla sieltä täältä samalla tavalla kuin tekisit tiikerikakkua.
4. Kasta keksit kummaltakin puolelta mehussa. Anna mehun imeytyä ja värjätä keksien pinta, noin 20 sekuntia molemmin puolin. Paina keksit täytteen päälle tiiviiksi pohjaksi. Saatat tarvita keksejä vähemmän tai enemmän vuoan koosta riippuen. Vedä tuorekelmun reunat suojaksi. Anna kakun jäätyä pakastimessa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
5. Kasta vuoka ennen tarjoamista kuumaan veteen. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota tuorekelmu. Anna kakun sulaa noin 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Koristele pistaaseilla ja mansikoilla.

Tarjoiluhetkellä kakku oli keskeltä vielä vähän kovaa, hetken kun olisi maltettu odottaa, niin se olisi ollut sopivan sulanutta.


25/06/2013

Raikas limejuoma



Tässä on raikas hellejuoma limen ystäville. Ohje on helppo, tarvitset vain seuraavia aineita:

Tuorepuriestettua limemehua
sokeria
vichy-vettä
jääpaloja
tuoretta minttua

Purista lasin pohjalle reilusti limemehua. Lisää sokeria maun mukaan ja reilusti tuoreita mintun lehtiä. Lehtiä kannattaa vähän hakata, jotta niistä irtoaa maku. Lisää päälle reilusti jäitä ja vichy vettä.

Niin, ja siitä mintusta vielä. Se minttulajike, jota myydään tavallisissa ruokakaupoissa, ei valitetettavasti ole sopivaa drinksujen tekoa varten. Jos omassa yrttitarhassasi ei kasva sopivaa lajiketta, niin varmaan etnisten ruokakauppojen valikoimasta löytyy sopivaa. Mintun tuolee olla paksulehtistä.




En tiedä löytyisiköhän etnisistä ruokakaupoista näitä ihania pikku limejä, joista irtoaa limemehua todella paljon verrattuna niihin "tavallisiin". Täällä Singaporessa, missä nyt oleilen loppuvuoden, näitä ihania limejä löytyy lähikaupoista.

Muita ihania kesäjuomavinkkejä löytyy alta.

Kesäjuoma hedelmistä



Raparperi-mansikka mehu

16/06/2013

Mantelikakku



Moni kakku päältä kaunis, mutta tämä ei varsinaisesti ole sitä. Komeaa kakkua tästä ei saa kovin helposti aikaiseksi, mutta supermakeaa kylläkin. Tykkäätkö Daim-kakusta? Lisää daimrakeita ja suklaata, niin saat aidon makuisen daimkakun.

Tarjosin tätä ystävilleni vähän aikaa sitten ja kaikki sanoivat alkuun, että tämä on niin makeaa, että pieni pala riittää. No arvatkaa vaan! Kakusta jäin vain pieni pala syömättä, muuten meni kyllä tämä ruotsalaisherkku parempiin suihin!

No, mutta siihen ohjeeseen. Tämä ohje on napattu Arlan sivuilta. Tuunasin sitä ainoastaan lisäämällä vähän lemon curdia.

Tarvitset:

kakkupohja:
400 g mantelimassaa
4 munan valkuaista

Kinuski-sitruuna kreemi:
4 kananmunan keltuaista
1/2 dl vaaleaa siirappia
1 dl sokeria
1/2 dl vispikermaa
1/2 sitruunan kuori raastettuna
150g voita

(+ lemon curdia)

Koristeeksi:
Pinjansiemeniä
Sitruunamelissan lehtiä

Laita uuni kuumenemaan 175 C asteeseen. Revi mantelimassa. Vatkaa valkuiaisen kovaksi vaahdoksi ja sekoita se varovasti revityn mantelimassan joukkoon.
Levitä seos uunin pellille leivinpaperin päälle kahdeksi n. 24 cm halkaisijaltaan olevaksi ympyrän muotoiseksi pohjaksi. 
Kypsennä uunissa n. 20 minuutin ajan. Anna jäähtyä ja irrota paperista.

Sekoita munan keltuiaiset, siirappi, sokeri ja kerma kattilassa. Sekoita kreemiä kunnes siitä tule oikein paksua. Lisää joukkoon raastettu sitruunankuori ja voi pieninä paloina. Anna jäähtyä jääkaapissa n. 1 tunnin ajan.

Levitä puolet kreemistä kakkupohjan päälle ja levitä joukkoon halutessasi lemon curdia. Aseta toinen kakkupohja sen päälle. Levitä loput kreemistä kakun päälle.
Säilytä kylmässä. Lisä pinjan siemenet ja sitruunamelissan lehdet ennen tarjoilua.
Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten tee kakku mielellään ajoissa juhlia varten.





Tämä ohje on gluteeniton.

09/06/2013

Valaisin puusta


Viime kevään puutyöprojektinani oli uusi valaisin olohuoneeseen. Valaisin on tehty massiivitammilevystä, joka taas kerran oli jämäpala edellisestä keittiöremontista. Se taisikin olla viimeinen pala...

Etsin aikani Suomesta kivannäköisiä lampun pidikkeitä ja johtoja, mutta törmäsin aina vaan niihin samoihin valkoisiin  muovisiin kapistuksiin. Onneksi on netti! Sopivat tarvikkeet löysin  Lamps and Lights nettikaupasta.

Valaisin itsessään on valmistettu sorvaamalla. Ensin liimasin kolme puulevyä yhteen isoksi limpuksi, jotta siinä oli riittävästi massaa sorvaamiseen. Lampun yläosa on tehty liimaamalla kaksi levyä yhteen ja sitten se on sorvattu muotoonsa. Lampun ylä ja alaosa on yhdistetty puutapeilla ja puuliimalla.

Nyt lamppu koristaa meidän olohuonettamme!


Lamppu on ripustettu matalalle.



Lampun pidikkeesä on myös koukku ja pidike kestää painoa 5 kg asti.




Tarvikkeita myy Lamps and Lights nettikauppa. Jos tilaat lampputarvikkeita netistä, varmista, että ne vastaavat suomalaisia luokituksia. Ja käytä tarvittaessa apuna sähkömiestä.


Lampun johto on väriltään antiikki ja se on kolmesäikeistä.


Valaisin on sorvattu ja keskelle on tehty reikä poraamalla lampun pidikettä ja lamppua varten.






03/06/2013

Salaatti kvinoasta, parsasta ja avokadosta

Helteet ovat saapuneet Suomen lisäksi myös tänne valtameren toiselle puolelle. Kuumalla kelillä tekee mieli jotain kevyttä ruokaa ja päätin vihdoin tutustua kvinoaan salaatin muodossa. Löysin paikallisesta keliaakikkolehdestä runsaasti kvinoaa sisältäviä ohjeita. Suosikkini parsa ja avokado olivat liittoutuneet kvinoan ja sitruunan kanssa tässä reseptissä, joten olin myyty.

Tarvitset:

3 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1 rkl basilikasilppua
Suolaa ja pippuria maun mukaan

2 kuppia vettä
1 kuppi kvinoaa
Hyppysellinen suolaa
1 tl oliiviöljyä paistamiseen
1 rkl sitruunamehua
Nippu parsaa parin sentin pätkinä
Avokado kuutioina
2 rkl silputtua basilikaa

Tee ensin kastike. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, valkosipuli, hunaja ja basilika keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna kattilassa vesi, kvinoa ja suola. Anna kiehua 15 minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut. Kvinoan valmistuessa kuumenna lusikallinen oliiviöljyä pannulla. Lisää parsapalat ja sitruunamehu. Kypsennä viitisen minuuttia.

Kun parsat ja kvinoa ovat valmiit, sekoita ne ja avokado isossa kulhossa. Lisää joukkoon kastike ja sekoita se tasaisesti sekaan. Lopuksi lisää basilikasilppu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...