Pages

19/11/2011

Mielettömän hyvä rapurisotto

Tässä aivan mielettömän hyvä rapurisoton ohje. En muista, mistä olen tämän bongannut. Veikkaisin Glorian Ruokaa, mutten ole takuuvarma. Tämä on kyllä aivan ehdottomasti yksi suosikkiruoistani.

1 punasipuli
1/2 dl rypsiöljyä
3 dl risottoriisiä
5-7 dl vettä
1 kala- tai kasvisliemikuutio
3 dl kuivaa valkoviiniä
1/2-1 sitruunan mehu
2 dl parmesan raastetta
50 g voita
1 rkl hunajaa
1 dl tillisilppua
1 tl mustapippuria
200-300 g jokiravunpyrstöjä

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannulla parin minuutin ajan. Lisää riisi ja jatka kuullottamista n. 5 minuuttia. Lisää vesi vähitellen. Lisää liemikuutio ja sekoita hyvin. Anna riisin kypsentyä hiljaleen pakkauksessa merkitty aika. Lisää viini, ja vettä aina tarvittaessa. Risoton on tarkoitus olla aika löysää, eikä missään nimessä kuivaa.

Purista sitruunan mehu risottoon. Lisää voi, hunaja, parmesansilppu, tilli ja pippuri. Anna kuumentua, kunnes juusto on sulanut. Lisää viimeiseksi ravut ja kuumenna nopeasti.
Risotto on valmista tarjoiltavaksi! Nauti!

16/11/2011

Juustopiiras


Ihmeiden aika ei ole ohi, uskokaa tai älkää! Mieheni, jonka en ole koskaan nähnyt tämän 10 vuoden yhteiselon aikana leipovan mitään, tarttui irtopohjavuokaan (jonka nimeä hän ei luonnollisestikaan tiennyt) ja loihti erittäin maittavan ja tuhdin rasvaprosentin omaavan juustopiirakan! Kiitos tästä kuuluu Sikke Sumarin Ruokaa Rakkaudella ohjelmalle. Tämä kyseinen ohjelma tuli eilen, ja mieheni inspiroitui tästä piirakasta niin, että samalta istumalta pyöräytti sellaisen. Tässä linkki ohjeeseen: Pohjaton Juustopiiras
Tämä on karppaajillekin sopivaa ruokaa, kun ohjeessa on vain 6 rkl vehnäjauhoja, muuten ollaan ihan siinä rasvan ytimessä: juustoa, kermaa, voita! Raikas salaatti sopii piirakan seuraksi. Ja näin joulun alla se käy hyvin glögin kanssa nautittavaksi.

Kiitos Sikke!

Oh man, my husband really surprised me by baking this cheese pie. I don't think he has ever baked anything in his life let alone used a pie dish. It was really delicious!

14/11/2011

Jouluvalot

Nyt on jo lupa laittaa jouluvalot! Voit aloittaa maltillisemmin laittamalla valosarjan vaikkapa maljakkoon tai johonkin muuhun lasiseen astiaan. Töpseli seinään ja joulunodotus voi alkaa!

10/11/2011

Appelsiinijuustokakku

Perinteistä juustokakkua voi piristää helposti appelsiinilla. Kaupassa on tarjolla appelsiinituorejuustoa ja maun viimeistelee appelsiinin mehu ja kuoriraaste.

Pohja tehdään Digestive-keksin muruista (100 g), voista (50 g) ja sokerista (2 rkl). Laita rengasvuoan (20 cm halkaisija) pohjalle leivinpaperia ja painele muruseos tiiviisti vuokaan. Laita jääkaappiin täytteen sekoittamisen ajaksi.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Täytteeseen tulee
400 g appelsiinituorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
puolikkaan appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
150 g ranskankermaa
2 kanamunaa

Notkista tuorejuusto vatkaamalla se ja lisää sen jälkeen joukkoon ranskankerma, kuoriraaste, mehu, sokeri ja jauhot. Riko kananmunat yksitellen sekaan ja vatkaa seos tasaiseksi.

Kaada täyte keksipohjan päälle tasaisesti. Paista uunin keskiosassa tunnin verran, kunnes täyte on hyytynyt. Laita paiston lopussa kakun päälle leivinpaperi, jos pinta alkaa tummua. Anna kakun jäähtyä jääkaapissa joitakin tunteja, mielellään yön yli.

Kevyemmän version kakusta saat, kun korvaat puolet juustosta maitorahkalla.

08/11/2011

Syksyn viimeiset istutukset

Vielä ehtii istuttaa kukkasipuleita ensi kevättä varten! Viimeisiä viedään, ennen kuin maa jäätyy ja lumi peittää maan. Syksyn ja talven iloksi voi koristaa myös pihaa erilaisilla pikkupakkasta kestävillä kasveilla. Eri kanervalajit kestävät hyvin kylmää ja pärjäävät syksyn vähällä kastelulla ja varmaan siitä syystä ovat suosikkeja vuodesta toiseen.
       


07/11/2011

Isänpäiväkakku

Isää muistetaan 13.11.2011 ihanalla aamiaisella ja kiireettömällä päivällä. Perinteinen täytekakku kuuluu tietysti asiaan, onhan kakku parhaimmillaan, kun lapset saavat sen itse koristella. Tässä on helppo ohje täytekakkua varten. Se on ihanan raikas ja mansikkainen. Pakastemansikat käyvät hyvin täytteeksi ja voit koristella kakun tuontimansikoilla tai jollain ihan muilla koristeilla.

Helppoakin helpomman pohjan saat, kun otat lasin tai kupin. Mittaat sen täyteen sokeria ja kaadat ne kulhoon. Seuraavaaksi mittaat saman kupin täyteen kananmunia ja kippaat ne kulhoon sokerin seuraksi. Vatkaat munat ja sokerin kuohkeaksi vaahdoksi ja lisäät kupillisen jauhoja, joissa 1 tl leivinjauhetta ja sekoitat. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 1/2 h- 1 h kakun koosta riippuen. Tämä on niin helppoa, että lapsikin sen osaa!

Ihanan raikkaan täytteen saat, kun kostutat pohjan mehulla, laitat väliin lemon curdia. sitruunarahkaa, kermavaahtoa ja mansikoita. Koristele kakku kermavaahdolla ja mansikoilla.

Muita isänpäiväkakku vinkkejä löydät täältä.

Hyvää Isänpäivää!

28/10/2011

Helppo ja nopea marjapiirakka


Jos saat vieraaksesi yllätysvieraita, tai muuten vaan ei huvita tehdä mitään monimutkaista, niin tässäpä sinulle helppo marjapiirakan ohje. Piirakkaan tarvitset:
1 pkt valmista murotaikinaa (esim. Sunnuntai tai Myllynparas)
1 prk vaniljarahkaa
1 prk kermaviiliä
2 rkl sokeria
1 muna
marjoja (esim. mustaherukka ja vadelma)
Painele murotaikina piirasvuokaan. Sekoita rahka, kermaviili, sokeri ja muna keskenään. Kaada seos taikinan päälle. Lisää päälle marjoja. Paista uunissa n. 200 C puolisen tuntia. Anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

27/10/2011

Vauvan myssy


Tartuin toistamiseen puikkoihin vauvan myssyn tiimoilta ja tekaisin oheisen valkoisen lakin. Lankana on käytetty Novitan Wool-lankaa ja puikot oli numeroa kolme. Myssy syntyy kutomalla täysin ainaoikeaa. Tällä Novitalta löydetyllä ohjeella myssyn päänympärys tulee noin 38 senttiseksi ja vähentämällä puikolla olevien silmukoiden sekä tehtävien kerrosten määrää, voi myssyä muokata eri kokoisiksi.


Luo puikolle 32 silmukkaa ja neulo yksi kerros ainaoikeaa. Seuraavalla kerroksella neulo 2 oikein ja lisää 1 silmukka. Kudo kunnes puikolla on jäljellä 4 silmukkaa. Neulo 2 silmukkaa oikein yhteen ja neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein. Toinen kerros kudo normaalisti ainaoikein. Toista näitä kerroksia 14 kertaa. Tämän jälkeen tee kavennukset kerroksen alussa eli kudo ensin kaksi silmukkaa ja sen jälkeen kaksi silmukkaa yhteen ja tee silmukan lisäys, kun puikolla on jäljellä enää kaksi silmukkaa. Toista kerroksia 14 kertaa. Vaihda lisäykset puikon alkuun ja jatka 9 kerrosta. Olet nyt lakin puolivälissä.

Sitten yhdeksän kerroksen ajan kavenna puikon alussa ja lisää puikon lopussa. Seuraavaksi lisää puikon alussa ja kavenna lopussa 14 kertaa ja vielä tee 14 kertaa päinvastoin. Kappaleesta muodostuu kuvan mukainen siksak-kaistale.


Lakki ommellaan niin, että lyhyempi yhdeksän kerroksen mittainen "lippa" tulee otsalle. Kudo ensin takasauma ja sitten vasta päälaella olevat kulmat yhteen. Päättele langat hyvin.

Nauhan voit joko virkata tai kutoa. Nauhan saat kudottua helposti niin, että luot neljä silmukkaa, kudot ne, mutta älä käännä työtä, vaan siirrä silmukat puikon toiseen päähän ja neulo toinen kerros. Näin muodostuu "ontto" nauha.


23/10/2011

Koristetyynyt


Sain kaunista kangasta tuliaisiksi Kiinasta ja siitä tein viikonloppuna ihastuttavat kortistetyynyt. Tyynynpäällinen on kokoa 40x40 cm ja sen on helppo valmistaa, kun varaat 41 cm leveän ja 102 cm pitkän kaistaleen kangasta. Tee ensin 1 cm käänteet kaitaleen molempiin päihin. Silitä kankaaseen taitteet 40 cm ja 80 cm kohdalle. Taittele kangas oikeat puolet vastakkain siten, että tyyny on 40 cm kokoinen. Käännä sitten 20 cm kaistale kankaan toiselle puolelle. Ompele kankaan sivut yhteen. Päättele ja käännä oikein päin. Valmista tuli!



Ja Hannalle kiitos kankaasta! :)

22/10/2011

Tiramisu

Kesäisellä Rooman reissulla tuli maisteltua useampaan otteeseen peri-italialaista tiramisua. Nyt rohkaistuin kokeilemaan kyseistä herkkua omassa keittiössä. Kannatti! Aivan mielettömän hyvää.

Tiramisuun tarvitset

200 g savoiardi keksejä eli sormikeksejä
4 dl vahvaa kahvia tai espressoa
400 g mascarponejuustoa
kolme kananmunaa
1 dl sokeria
ripaus suolaa
tummaa kaakaojauhetta

Keitä ensin kahvi, kaada se syvälle lautaselle ja mausta se oman maun mukaan sokerilla. Itse käytin ripauksen vanilliinisokeria. Anna kahvin jäähtyä.

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa ensin keltuaiset ja 0,5 dl sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon mascarponejuusto. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa sitten valkuaiset pienen suolaripauksen kera valkoiseksi kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon loput sokerit (0,5 dl) ja kaada keltuaisten ja mascarponen joukkoon. Nostele taikina varovasti tasaiseksi.

Kun kahvi on jäähtynyt, kostuta keksit yksitellen siinä ja asettele vuoan pohjalle. Itse käytin 17*25*5 cm vuokaa ja tiramisuni mahtui juuri täydellisesti siihen. Keksit imevät runsaasti nestettä, joten kääntele ne vain nopeasti molemmin puolin kahvissa. Lisää kerros täytettä ja ripottele pinnalle kaakaojauhetta. Täytä toinen kerros samalla tavalla. Malta odottaa, että tiramisu tekeytyy jääkapissa muutaman tunnin ja nauti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...