Pages

21/12/2012

Herkullista saaristolaisleipää



Tässä saaristolaisleivän ohje, josta saat herkkuhetkiä joulupöytään tai vaikka lahjaksi ystävälle. Saaristolaisleipä maistuu verrattomalle ihan pelkästään voin kanssa. Leivästä saat myös mainioita lohileipiä. Leipä on parhaimmillaan parin-kolmen päivän päästä leivonnasta. Löysin tämän ohjeen Glorian sivuilta ja ohje on kyllä äärimmäisen helppo, kaikki aineet vain sekaisin ja vuokiin kohoamaan. Taikinasta saa kaksi leipää, jos käytät litran vuokia. Ostin kertakäyttöisiä paperimuotteja (pinkkejä muumivuokia :D ), ja sain taikinasta neljä pienempää limppua.

75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t.
Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.

Ohjeen lähde: Glorian Ruoka & Viini








2 comments:

Rouva Kivitikka said...

Näyttääpä h6vältä ja varmasti myös maistuu :-)

Ulla said...

Oli kyllä hyvää ja ennen kaikkea helppoa valmistaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...